Tradicionális Thai masszázs

 

   A tradicionális thai masszázsnál nem az izmok ellazítása áll az előtérben, hanem a meridiánok „megdolgozása” annak érdekében, hogy az energiaáramlást harmonikus egyensúlyba hozzák (yin és yang kiegyenlítése) és megerősítsék. Mint a többi távol-keleti gyógyítási koncepció, úgy a thai masszázs is elsősorban az egészség megőrzésére irányul.

   Az egész testen alkalmazott eljárásnak, sajátos koreográfiája van. A masszázs a talajon elhelyezett matracon történik fekvő, illetve ülő testhelyzetekben.
A masszázs lényeges elemei a következők: akupresszúra-, tágítási-, kopogó- és nyújtótechnika, reflexzóna masszázs, jóga elemek és „háton járás”.
A thai masszázs célja, hogy a testben biztosítsák a szabad energia áramlást, feloldják a fájdalmakat és a merevségeket. A kezelés során úgy érik el ezt az állapotot, hogy az izmokat, ízületeket különféle testhelyzetekben nyomják, nyújtják, feszítik ellazítva a testrészeket.

   Az energiablokkok felszabadításával helyreáll a test harmóniája, aktivizálódik öngyógyító ereje, erősödik az immunrendszer.
Megszabadulunk a feszültségektől, könnyűnek, felszabadultnak érezzük magunkat.

   Az ősi Thai Masszázs, mint terápiás gyógyítás, hosszú múltra tekinthet vissza. Legkorábbi gyökerei Indiából erednek. Megalapítója egy orvos és jógi, az észak indiai Jivaka Kumar Bhacca. Buddha kortársa, és a maghadai király, Bimbisara orvosa volt. Buddha közeli barátja valamint a Szanga (Buddhista szerzetesek és szerzetesnők rendje) orvosa is volt. (E korszakban agyműtéteket végzett eszközök nélkül.)

   A thai masszázs tulajdonképpen egy meditációs kezelés. – Ez nem jelenti azt, hogy ne lennének fájó pontok!
A kezelést egy matracon végzik, és 60-120 percig is eltarthat. 

A thai masszázs jótékony hatásai:

 • A test különféle pontjaira gyakorolt hatás által felfrissülünk, energikusabbak leszünk.
 • A masszázs egyben nyugtató és serkentő hatással bír.
 • javul a vér- és a nyirokkeringés, beindítja a méregtelenítést. A vegetatív idegrendszert és a belső szerveket stimulálva, serkenti azok működését, ennek köszönhetően egyensúlyba hozza a test energiarendszerét.
 • Oldja az izmok, ízületek feszültségét, merevségét, ez által növelve a test rugalmasságát. Az izomfeszülések, izommerevségek okai lehetnek lelki eredetű gondok is, így a kezelés közben és után ezek a lelki blokkok oldódnak.

 
   Rendszeres alkalmazása jó közérzetet biztosít, emellett kiváló gyógyhatása van a szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri és mozgásszervi megbetegedések megelőzésére és kezelésére.

Az alábbi felsorolt helyzeteket, ajánlom figyelmükbe:

 • stresszes, ideges életmód esetén,
 • alvási nehézségek esetén,
 • fizikai munkát végzőknek,
 • sportolóknak,
 • általános egészségügyi problémák megelőzésére,
 • ülő munkát végzők számára,
 • mozgáshiányos életmód esetén,
 • ízületi,reumás panaszok esetén

Tradicionális Thai masszázs:
   Úgynevezett száraz masszázs, nem használ olajokat, gyógynövényeket

HERBÁL MASSZÁZS:
   Thaiföldi gyógynövényeket tartalmazó felmelegített golyóval történő masszázs. A hő által a golyókban lévő gyógynövény hatóanyagok könnyebben felszívódnak és kifejtik jótékony hatásukat. Hatóanyagtól függően, méregtelenít, enyhíti a hát fájdalmait, serkenti a vérkeringést, enyhíti az izomfájdalmat és fáradtságot. Thaiföldön különösen népszerű diétázás, szülés után.

OLAJOS MASSZÁZS:
   Létezik a thai masszázsnak olajos, „nyugatias” változata is, mely nagyban hasonlít a tradicionális thai masszázshoz, de a csúszós bőr miatt bizonyos elemek kimaradnak belőle.
A gyógynövényolajos masszázshoz különböző fűszernövényeket, citrusféléket-, és aromákat használnak. Az olajos masszázs fokozza az immunrendszer működését, segíti a salakanyagok és toxikus anyagok lebontását.A Thai masszázs történelmi gyökerei

   Thai masszázs - e szavakat hallva a legtöbben automatikusan Bangkok hírhedt éjszakai életére gondolnak és a masszázsszalonokra, melyek a valódi masszázstól meglehetősen eltérő szolgáltatásokat nyújtanak. A thai masszázs sajnos megsínyli ezt a rossz hímevet, mivel nagyon kevés külföldi látogató érkezik Thaiföldre, aki már tisztában van vele, hogy a hagyományos masszázs egészen más, mint a bangkoki szalonokban zajló alig leplezett prostitúció.

   A hagyományos thai masszázs, vagy "ősi masszázs" (nuad phaen borán, ahogy azt thai nyelven mondják) hosszú múltra tekinthet vissza a terápiás gyógykezelésben. Ha az ember végigköveti a thai gyógy-masszázs módszereinek fejlődését, azt a meglepő tényt tapasztalja, hogy annak legősibb gyökerei nem Thaiföldre, hanem Indiába nyúlnak vissza. Legendás alapítójának egy észak-indiai orvost tartanak, név szerint Jivaka Ku-mar Bhaccha, több, mint 2500 évvel ezelőtt Buddha kortársa és Magadha királynak: Bimbisarának a kezelőorvosa volt.
   Jivaka Kumar Bhaccha Buddha közeli barátja volt és Sanghának, a buddhista szerzetesek és apácák rendjének orvosa. Említés esik róla a Pali Canon-ban, a Therevada buddhizmus szent könyvében, mely vallást ma főleg Sri Lankán, Burmán, Laoszban, Kambodzsában és Thaiföldön gyakorolják.
   Jivaka Kumar Bhacchát nemcsak a ma Thaiföldön alkalmazott masszázsmódszerek feltalálójaként tisztelik, hanem mint a növények és ásványi anyagok gyógyerejéről szerzett ismeretek forrását is. Az indiai Ayurvéda-gyógyászat szemlélete ma is megtalálható Thaiföldön és - a gyógynövénykúrával, gőzfürdővel és masszázzsal együtt - része a Shivago Korompaj Alapítvány által vezetett Masszázskórház szolgáltatásainak, Chiang Maiban, Thaiföld északi részén. Még ma is sok thaiföldi tartja és tiszteli Kumar Bhacchát az "orvoslás atyja"-ként. Emlékére vallási szertartásokat rendeznek.

   Annak ellenére, amit az "orvoslás atyjáról" ismerünk, a thai masszázs és a hagyományos thai orvostudomány eredetének nagy részét homály fedi. Úgy vélik, hogy a mai Thaiföld területére a buddhizmussal egy időben, már az időszámításunk előtti harmadik-második században eljutott Kumar Bhaccha tanítása.
   Nem tudni, hogy volt-e a területen azelőtt bármiféle helyi masszázs. Ugyanúgy nem tudni, milyen mértékű volt a kínai akupunktúra és akupresszúra, illetve egyéb hagyományos gyógymódok elméleti és gyakorlati hatása a thaiföldi masszázsra. Manapság lehetetlen kielégítő választ adni ezekre a kérdésekre, mivel évszázadokon keresztül szinte kizárólag szóban szállt az orvoslás tudománya tanárról diákra, követve az Indiában is általános tanítási hagyományokat.

   Említés esik a masszázsról néhány XVII. századi orvosi írásban, melyeket pali nyelven, Khmer (Khom) írással pálmalevelekre rajzoltak. E szövegek nagyon fontosak voltak és ugyanolyan tiszteletben tartották őket, mint a buddhista írásokat. Mikor a burmai hódítók 1767-ben lerombolták a régi királyi fővárost, a legtöbb irat végleg megsemmisült. Csak töredékek maradtak meg és ezeket m. Rama király, a híres "epigráfiák" alapjaként használta fel a Phra Chetuphon (népszerű nevén Wat Pho) templomnál.
A részleteket összegyűjtötték, majd a templom falára vésték. Az ábráknak és a hozzájuk tartozó magyarázatoknak megvannak a maguk hiányosságai. Az ábrákról pl. hiányoznak a bordák és hiányzik a hátgerinc, összesen 60 rajz van, 30 szemből, 30 hátulról ábrázolja a testet.
   A rajzokon a különböző energiavonalak mentén terápiás pontokat jelöltek, amelyeket thai nyelven "Sen"-nek neveznek. Ha az ember a nyugati anatómia ismeretében nézi ezeket az ábrákat, a legjobb esetben is meglehetősen furcsának tűnnek. Ennek oka, hogy az anatómia nem játszott szerepet az ősi thai masszázsban.
   A sebészet a legutóbbi időkig ismeretlen volt Thaiföldön, a tetemek felboncolása pedig tilos a korábbi thai társadalmakban. így gyakorlatilag nem voltak anatómiai ismereteik és a masszázsábrák nem is próbálnak élettanilag pontosnak látszani. Csak sematikus vázlatok a láthatatlan energiavonalak és akupresszurális pontok rendszerének ábrázolására - illetve azok testre gyakorolt hatásának és működésének bemutatására.